Politikai közvéleménykutatás és eszmecsere

Honfoglalás balról

Honfoglalás balról

Sok locsolót!

2017. április 17. - Kék Géza

Először is kellemes húsvétot Mindenkinek! :)

Sajnos a valódi életemben nagyon kevés Fidesz-szimpatizánst tudok elérni, a közegem az egyetem és a korom miatt is erősen baloldali (pl. a Facebook ismerőseim közül ugyanannyi követője van a Fidesznek, mint az Együttnek, és még csak nem is az a legnépszerűbb). Ezért szólítom meg elsősorban a Fidesz-szavazókat itt, virtuálisan, mert tényleg érdekelnek a gondolataik, és nem fröcsögni akarok velük. A baloldali médiát jobban ismerem, inkább tisztában vagyok a gondolataikkal (hiszen többnyire én is így gondolkodom), de boldogan fogadom az ő megjegyzéseiket is. És rajtuk kívül mindenki másét is. Mert így lesz összetett és változatos a párbeszéd.

Én pedig ebből próbálok objektív tanulságokat levonni, képességeimtől függően. Remélem idővel jobban fog menni.

Az előző bejegyzésben felmerült több érdekes kérdés is. Például nekem is gyanús lett, hogy két kormánypárti kommentelő személye esetleg ugyanaz lehet, és ebben meg is erősítettek. Ez azért gáz… A valódi érvekre vagyok kíváncsi, nem a propagandára. Valamint a fideszes válaszadók nagy része az átlagnál jóval módosabbnak vallotta magát. Nekik nyilván megéri az egykulcsos adórendszer, de személy szerint én is igazságtalannak tartom. Nem a munkakerülők támogatását ösztönözném én sem, de sokan önhibájukon kívül keresnek a minimálbér közelében, és jogosnak tartanám, hogy őket kisebb mértékben adóztassák, mint azokat, akiknél a létminimum elérése nincs veszélyben. Van az a mondás, hogy ha huszonévesen nem vagy szocialista, nincs szíved; ha a harmincas éveidben nem vagy kapitalista, nincs eszed. :D Én még a húszasaimban vagyok, de nem hinném, hogy változna a véleményem.

Ezt az ábrát is a calculon.info-n szerkesztettem, az aktuális bruttó minimálbérből (127500 Ft) ma 84788 Ft-ot kapnak kézbe. Ugyanennyi kiindulási összegből 2010-ben még 93398 Ft lett volna a nettó.

minimalber.png

Ugyanakkor tényleg írtak olyan gazdasági mutatókat, aminek utánaolvasva azt szűrtem le, hogy ezekben a Fidesz-kormányok tényleg hatékonyak voltak, és a baloldali sajtóban nyilván ezek nem kaptak olyan reflektorfényt. Ez a blog célja, hogy objektíven lássunk. És első körben tényleg sokat segítettek/segítettetek a válaszaikkal/válaszaitokkal. :) Így tovább!

Volt szó az olimpia elkaszálásáról. Én, baloldali migránsimádó libsi, odavagyok az olimpiáért és a magyar sportolókért. Külföldön dolgoztam nagyon nehéz körülmények között a riói olimpia alatt, de amikor éjjel 1-kor végeztem, még 3-4-ig néztem a közvetítéseket. És sírtam, amikor láttam Szilágyi Áront újra nyerni. És nagyon büszke voltam, hogy pályáztunk, és versenyben voltunk a rendezésért. Amikor indult a népszavazási kampány, nem is akartam aláírni. De, mint mindig, elkezdtem utánajárni a dolgoknak, és nekem is az jött ki, hogy veszteséges lenne. És bár akkor sem elleneztem teljes mértékben a pályázatot, úgy gondoltam, hogy a népszavazás kiírása teljesen jogos. És ha az emberek többsége meg akarja rendeztetni, akkor legyen, és senki sem hisztizhet később. (Mellesleg a mostani vagy akár az előző kormányok korrupcióhoz való hozzáállása miatt nem biztos, hogy egy ekkora és ilyen szépen szétlopható beruházásra fel mertem volna hatalmazni bármelyiket is.)

A kérdéseim mára:

¿Tényleg nem kéne a minimálbéresek adóterheit csökkenteni egy kicsit?

¿Hogyan vélekednek azok, akik szerint az olimpiai népszavazás szükségtelen lett volna/egyenesen hazaárulásnak titulálták?

Előre is köszönöm! Fantasztikusak vagytok.

A bejegyzés trackback címe:

https://honfoglalasbalrol.blog.hu/api/trackback/id/tr3612431997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoltbacsi 2017.04.19. 08:10:02

Csak az elsohoz tudok hozzaszolni erdemben, ime:

Szerintem az emberek nem azt nezik, hogy mennyi az ado, hanem hogy ho elejen mennyi van a boritekban, es abbol mennyi arut lehet megvenni.

Raadasul azok hoborognek most a leghangosabban, akik mindenben rosszabbak voltak a mostaniaknal:

Nezzuk meg, hogy hasitottak az elkurok idejeben

Minimalber 2002: 50 000
Minimalber 2008: 69 000 (csak azert, nehogy a valsaggal mentegetozzon senki)
Minimalber 2010: 73 500

Minimalber novekedes 2008ig: 38%
Inflacio 2008ig: 45%
Minimalber novekedes 2010ig: 47%
Inflacio 2010ig: 59%

Tehat ki lehet mondani, hogy a "szocialisan erzekeny" es a "kisemberek partjan allo" "baloldali" kurmanyok alatt sulyos realbercsokkenes volt

Akkor nezzuk a mostaniakat:
(itt nettoban szamolok, mert idokozben valtozott az adorendszer)

NEtto 2010: 60 200
Netto 2017: 84 788
Fizetesnovekedes: 40%
Inflacio 2016ig (ez az utolso adat): 14%

Raadasul azt se ertem, hogy miert hangoztatjak a ballibsik, hogy bezzeg az o idejukben adomentes volt a minimalber. Ez onmagaban igaz, csak akkoriban meg 3,4 millio alkalmazottbol 1,9 minimalberes volt, azaz masfel millio ember SEMMIVEL se jarult hozza a kozoshoz. Es nem sult le az akkori kormany keperol a bor, amikor ezeket "adofizetoknek" hivta.... (Termeszetesen az igy kiesett adot a "gazdagokon", azaz az atlagfizeteseseken hajtottak be...)
süti beállítások módosítása