Politikai közvéleménykutatás és eszmecsere

Honfoglalás balról

Honfoglalás balról

Erdogan – Ördöǧan?

2017. május 02. - Kék Géza

Volt Törökországban egy szavazás április 16-án az elnöki rendszer kiépítéséről. Az eredményt, gondolom, mindenki ismeri, az IGEN-ek nyertek 51,34%-kal. Tehát a török nép egy demokratikus népszavazást követően repesve az elnöki jogkör kiszélesítése mellett döntött. Ez így teljesen jól is van, nem?

Most megpróbálok érveket felhozni mindkét oldal mellett.

PRO: A szavazás demokratikus volt, magas részvételi aránnyal; a nép is érzékelte a stabilabb kormányzat szükségességét; Magyarországon is teljesen felesleges külön államfői poszt, hiszen úgyis csak egy (jó drága) dísz és semmi tényleges ráhatása az eseményekre; az amerikai elnöknek is hasonlóan széles jogkörei vannak, és az AEÁ ugyebár a demokrácia demokráciája.

CONTRA: A török média nem adott pontos tájékoztatást a szavazás témájáról, valamint a jogszabályi változtatások is sokkal összetettebbek voltak, mintsem egy IGEN-nel el lehessen intézni; a szavazólapokon az IGEN háttere fehér, a NEM-é barna volt, ha valaki demokratikus szavazást akar végrehajtani, nem csinál ilyet; a szavazás napján módosítottak a szabályokon, a nem lepecsételt borítékokat is beleszámolták.

Törökország nyíltan elindult egy EU-ellenes, diktatórikus, oroszbarát irányba, méghozzá egy olyan személlyel az élén, aki korábban a demokrácia élharcosának számított. És a médián keresztül a tömegek manipulálásával és félelemkeltéssel éri el a demokratikusnak látszó eredményeit.

¿Ismerős?

(U.I.: Vajon meddig lesz még elérhető a Wikipédia Magyarországról?)

A bejegyzés trackback címe:

https://honfoglalasbalrol.blog.hu/api/trackback/id/tr1912473949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása