Politikai közvéleménykutatás és eszmecsere

Honfoglalás balról

Honfoglalás balról

Szapuljuk az ellenzéket!

Éljen a Fidesz! Vesszen a többi!

2017. május 23. - Kék Géza

Hiánypótló MSZP-szidalmazás, és kritika a többi ellenzéki pártról is.

A pártok neve mellett a 2017 április-májusban a teljes népességben mért népszerűségük átlaga látható (Iránytű, Medián, Nézőpont, Závecz, Tárki, Publicus, Republikon, Századvég).

MSZP: 10,6%

Az utolsó párt, amelyik valaha előzte a Fideszt (2006-ban, már 11 éve), de most vörös hónak kéne esnie, hogy ezt a bravúrt ismételje. A Gyurcsány-kormányok a magyar gazdaságot meglehetősen elgyepálták, így amikor jött a 2008-as válság, minket még felkészületlenebbül ért, mint az EU nagy részét és letarolta az országot. Annyira, hogy hitelinfúzióra kényszerültünk a csőd elől. A népszerűségi szabadesést a Bajnai-féle szakértői kormány sem tudta tompítani.

Ellenzékben, a csúfos bukás után (amiről már a Mikrofonpróba 1-2 bejegyzésben is szó esett) úgy viselkedtek, mint egy összezavarodott csőcselék, 2014-re két jelentősebb darab is kiszakadt a pártból, amire már csak az Isten tudja, ki szavaz. Mesterházy mesterkedései édeskevésnek bizonyultak, hiába volt az Összefosás, az EP választáson már a DK is majdnem megverte őket. Három év vegetálás után most elővették az utolsó (helyi szinten) sikeres politikusukat, Botka Lászlót, akit a Publicus áprilisban népszerűbbnek mért, mint Orbán Viktort (44-42). A gazdagok biztosan nem fogják szeretni a programját.

DK: 3,9%

Gyurcsány Ferenc, miután szétzúzta az MSZP-t, kivált és új pártot alapított. Olyan fanatikus rajongói vannak, mint Orbánnak, csak (szerencsére?) kevesebben. Valahogy sikerül a bejutási küszöb felett lebegniük, és emiatt úgy érzik, mindenbe bele kell szólniuk. Megy az osztozkodás, hogy a baloldal menjen együtt, de Gyurcsánnyal senki sem akar együtt, mert 79% az elutasítottsága. Menjen végre nyugdíjba! Kétszer volt miniszterelnök, mit akar még? A többi DK-s meg osztozkodjon az MSZP-vel, csináljanak egy DSZP-t, és éljenek boldogan!

Együtt: 1%

Ezt is egy ex-MSZP-s miniszterelnök alapította (jó, nem volt párttag, értem…), aki megígérte 2010-ben, hogy többet a parlament felé sem néz. 2012-ben három civilszervezetből mégis összegyúrta az Együtt 2014-et, és az euforikus hangulatban 12% támogatottsága is volt. Ami aztán drasztikusan lezuhant. A választások után Bajnai, az egyetlen ismert politikus és húzóember le is köszönt, azóta a pártnak hiába van jó programja, senki sem tud róla. Együtt 2014. Egyedül 2018.

LMP: 3,3%

Az LMP szép reményekkel indult 2009-ben, amiket nem igazán teljesített be. Eleve zavaró volt az alapszabályukban, hogy „örök ellenzék” akarnak lenni, és soha senkivel nem barátkoznak. A pártszakadáskor csak azt tudták bebizonyítani, hogy Nem Lehet Más a Politika. Schiffer kilépése után az is csoda, hogy még köztudatban maradtak (Szél Bernadettnek elég jó beszédei voltak, azért az meg kell hagyni). Ugyancsak jó program, de gyenge kommunikáció, szerintem senki sem tudná őket elképzelni kormányon, mert olyan kis… aranyosak, de ennyi.

Párbeszéd: 0,3%

Az LMP baloldali összeborulásra hajlamosabb tagjai a közgyűlés határozata ellenére össze akartak borulni és így kettészedték az LMP-t. Nem jött be nekik. Karácsony Gergely az egyik legáltalánosabban elfogadott politikus, de hiába miniszterelnök-jelölt, tényleg elég mini. Semmi esélye. Pedig egy jó program és egy közszimpatikus miniszterelnök-jelölt állítólag nem rossz, ha van.

Az Együtt, az LMP és a Párbeszéd tulajdonképpen ugyanazt akarják, csak képtelenek a PÁRBESZÉDRE, hogy EGYÜTT megmutassák, hogy LEHET MÁS A POLITIKA. Srácok, come on! #LegyenKarácsony :P

Jobbik: 11,8%

A NÉPPÁRT. A Jobbik, most valami olyat produkál, amire nincsenek… nem hogy szavak, de hangok sem. Elindult egy radikális, antiszemita, revizionista irányban. Nem jó, de oké, vannak ilyenek. De most olyan arculatváltás történt, mintha az új arccal új agyat is kapott volna a párt. Vagyis egyáltalán kapott volna agyat. EU-párti, pirospulcsibankiskutyátsimogatós párt lett belőle, amit szerintem nálam nehezebben csak az eddigi szavazóik gyomra vesz be. Szerintem senki sem fog rájuk szavazni, csak mert most olyan cukik; de sok szavazót veszíthetnek azzal, hogy az elmúlt hetekben nem zártak ki egyetlen zsidót sem a pártból. Én örülnék a legjobban, ha ez a középre tolódás egy társadalmi tendencia lenne, és a párt csak a szavazói igényeket követi, de ezt sajnos a jelen migráncsos helyzetben kétlem. Úgyhogy inkább

  1. Vona Gábor öregszik, és már sokkal nagyapósabban áll a dolgokhoz
  2. A Fidesz annyira szélsőséges lett, hogy már jobbra nem lehetett tőle ellépni
  3. Ami pénzt Putyin eddig a Jobbikba tolt az EU bomlasztásáért, azt már a Fidesz kapja

De jó nekünk!

Liberálisok: 0,4%

Ha bárki, valaha, egyszer még „ÚJ SZDSZ”-ezni akar, megsúgom: ez az!

Momentum: 1,5%

Berobbantak az Olimpia ellenes mozgalommal, és össze is gyűjtötték a népszavazás kiírásához szükséges mennyiségű aláírást, megfosztva ezzel az országot az olimpiarendezés álmától (és egy 3000 milliárdos soha meg nem térülő projekttől). Egyesek szerint a Fidesz találta ki őket, hogy tovább gyengítse a baloldalt, de ezt most már erősen kétlem, mert arányaiban nem sok baloldali szavazót vittek el, ellenben talán a legerősebb kritikákat ők fogalmazzák meg a kormánnyal szemben. Még ha néha túl is lőnek a célon. (Ez az origós betörés biztos nagy reklámot hozott.) Ez a mindenkit elutasító különutas politika az LMP-nek nem jött be, majd meglátjuk, a Momentummal mi lesz, egyelőre elég erőteljesen ível a pályájuk felfelé.

MKKP: 0,7%

A Facebook-ismerőseim között toronymagasan a legnépszerűbb a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, de kétlem, hogy sokan szavaznának rájuk. Nagyon jó, szellemes a kormányellenes kampányuk, de nem lehet őket komolyan venni. (Mintha a többieket igen – a szerk.) Még azt sem tudom, hogy komolyan komolyan kéne-e venni őket, de szerintem ők sem.

Kamupártok: 0,01%

A Kormány kedvenc kispártjai, akik némi 100 millióért cserébe szívesen alakulnak a tényleges ellenzéki pártokéval hasonló néven, hogy azt a 0,01% esélyt is elvegyék tőlük. Szégyen, de ma az ellenzéki pártokat szapuljuk…

 

¿Te kire szavaznál/Ön kire szavazna?

 

Az "egyéb/nem tudja/nem szavaz" kategória levonása után kapott átlagértékek (~valószínűsíthető választási eredmény).

Forrás: kozvelemenykutatok.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://honfoglalasbalrol.blog.hu/api/trackback/id/tr5712535933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása